Efficiënter werken met “1Password”

Geplaatst in:
18 Jun 2012
0 reacties

1passwordHoeveel mensen gebruiken slechts één wachtwoord voor al hun accounts!? Zeggen dat je altijd een uniek wachtwoord moet gebruiken is eenvoudig maar niet erg praktisch, je wilt immers overal en altijd kunnen inloggen. De verleiding is dan ook groot voor een onveilig maar makkelijk te onthouden wachtwoord te kiezen. Dit is precies waar 1Password om de hoek komt kijken. Naast efficiënter werken verzorgt 1Password een nog belangrijker taak, namelijk veiliger werken.

Dit stukje software staat op je computer, telefoon en/of tablet en zorgt voor een gestructureerde opslag van al je accounts en wachtwoorden. De focus ligt op veiligheid én eenvoud. Deze combinatie zorgt ervoor dat ik 1Password al jaren gebruik en absoluut niet zonder wil en kan.

1Password

Het belang van veilige wachtwoorden

Onlangs stond de media bol van het feit dat er 6,5 miljoen LinkedIn wachtwoorden zijn buitgemaakt, een gigantisch aantal. Helaas komt het vaker voor dat diensten worden gehacked en gebruikergegevens uitlekken. Wanneer je slechts één wachtwoord gebruikt betekent dit dat hackers direct toegang tot al je accounts hebben. Het is daarom van groot belang een uniek wachtwoord te gebruiken voor verschillende accounts.

Een hack heb je niet altijd zelf in de hand, maar het gebruik van eenvoudige wachtwoorden wel. Het bedrijf SplashData heeft een lijst met de 25 meest voorkomende wachtwoorden opgesteld. Deze wachtwoorden zijn verkregen uit gegevens gepubliceerd door hackers. Onderstaand de top 5:

Hackers zullen dergelijke eenvoudige wachtwoorden als eerst uitproberen. Het is dan ook belangrijk iedere account te voorzien van een uniek en lastig te raden wachtwoord.

Werken met 1Password

In tegenstelling tot de meeste software die ik behandel is 1Password geen gratis applicatie, maar het is het geld meer dan waard. Mijn advies is om eerst de

gratis demoversie voor Windows of Mac te proberen. Mocht het bevallen dan kan je 1Password binnen 30 dagen aanschaffen, vind je het niets vinden dan is er geen man overboord.

Na de installatie biedt 1Password de mogelijkheid een plugin te installeren in je browser. Momenteel worden Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer ondersteund. De plugin maakt automatisch een veilig wachtwoord wanneer je ergens een account aanmaakt. Verder worden al je accounts centraal opgeslagen zodat je overal snel kan inloggen zonder dat je deze unieke en lastige wachtwoorden hoeft te onthouden.

1Password

Het is natuurlijk mooi dat al je wachtwoorden op één apparaat staan. Maar wat nu als deze crasht, of meer voor de hand liggend, wanneer je op pad bent en op een account wilt inloggen. Gelukkig kan je 1Password eenvoudig met meerdere apparaten synchroniseren. Ik synchroniseer op dit moment tussen mijn privé Macbook, iMac van het werk, iPhone en iPad. Voor het synchroniseren maakt 1Password gebruik van
de gratis dienst Dropbox.

Veiligheid

Aangezien het hier om gevoelige informatie gaat maakt 1Password gebruik van diverse encryptiestandaarden om zeker te zijn dat je wachtwoorden veilig zijn. Voor de geïnteresseerden kan ik het blog van de makers aanraden. Ze schrijven regelmatig over veiligheid in relatie tot 1Password.

Conclusie: Geef 1Password een kans

Met een kleine investering ben je zeker van een verhoogde veiligheid voor al je accounts. Tevens bespaar je tijd door de eenvoud waarmee 1Password werkt en de mogelijkheid om gegevens te synchroniseren tussen al je apparaten. Spreekt dit je aan dan heb je een goede aan 1Password!

Laat wat van je horen

*

Mijn naam is

en mijn e-mailadres is